Όλα για την παχυσαρκία
2014-11-20 00:17
Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λίπους που περιέχει, και αφορά οποιοδήποτε άνθρωπο.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Π.Ο.Υ. (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί νόσος, και συνεπώς σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος που κύριο λόγο παίζουν η γενετική, η νευροχημεία και η ψυχολογία. Ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί διακρίνεται σε εξωγενή και ενδογενή.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Τα άσχημα νέα για την Ελλάδα είναι ότι: κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία των ανδρών με ποσοστό 27,6%, την δεύτερη θέση στις γυναίκες με ποσοστό 18,4%, ενώ τα νεαρά ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά.
Μπορούμε να υπολογίσουμε εάν έχουμε σωστό σωματικό βάρος;
Ο τρόπος είναι πολύ απλός χρησιμοποιώντας τον εξής τύπο, που προσδιορίζει τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) και καθορίζει την κατηγορία της παχυσαρκίας, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε μέτρα στο τετράγωνο.
ΔΣΜ (BMI – Body Mass Index) = Βάρος (kgr)/Ύψος2 (m2)
Αιτίες
Είναι γεγονός ότι παχαίνουμε πιο εύκολα απ’ ότι αδυνατίζουμε, το ανθρώπινο σώμα είναι κυριολεκτικά μια παγίδα-αποθήκη λίπους.
Η αιτία που συμβαίνει αυτό θα πρέπει ίσως να αναζητηθεί στα γονίδια και στις πληροφορίες που κληρονομήσαμε για την ρύθμιση του βάρους και της ορέξεως μας, δια μέσου των αιώνων κατά την εξελικτική πορεία του ανθρώπου.
Επιπτώσεις
Οι «ασθενείς» με ΔΣΜ > 50 δεν θα προλάβουν να γεράσουν. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στο βιβλίο Guinness, δεν έχει καταχωρηθεί υπερβολικά παχύσαρκος άνθρωπος άνω των 40 ετών, αλλά κι εμείς εάν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε κάποιον γνωστό μας υπερβολικά παχύσαρκο ηλικιωμένο, πιθανώς να μην μπορέσουμε.
Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά ασθενειών που αφορούν όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος. Έτσι δημιουργούνται προβλήματα από το:
α) καρδιαγγειακό σύστημα
β) αναπνευστικό σύστημα
γ) εκφυλίσεις μεγάλων αρθρώσεων
δ) αύξηση χοληστερίνης, σακχάρου, χολολιθίαση, λιπώδη διήθηση ήπατος
ε) γυναικολογικά προβλήματα
στ) αυξημένη συχνότητα σε καρκίνο
ζ) αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών μετά από εγχειρήσεις
η) ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται από την κοινωνική απόρριψη και απομόνωση.
θ) επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη
Πρόγνωση
Η παχυσαρκία είναι νόσος και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, και να θεραπεύεται ή καλύτερα να προλαμβάνεται. Ο έλεγχος της παχυσαρκίας δεν είναι απλό μαθηματικό πρόβλημα όπου ελέγχεται το ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανομένων και καταναλισκομένων θερμίδων, αλλά ένα σύνθετο ιατρικό πρόβλημα, γι ‘ αυτό και πρέπει να ασχολείται με αυτό ομάδα ειδικών γιατρών.
Το σπουδαιότερο όμως από όλα αυτά είναι ότι πρέπει να εξασφαλισθεί η πλήρης συνεργασία του ασθενούς και του θεράποντος ιατρού.
Θεραπεία
Η θεραπεία της παχυσαρκίας διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η συστηματική και ελεγχόμενη από τον ιατρό ή διατροφολόγο σωστή διατροφή, το ενδογαστρικό μπαλόνι και φάρμακα σε συνδυασμό πάντα με σωστή και συστηματική σωματική άσκηση.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται στην θεραπεία της παχυσαρκίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη ανήκουν αυτές που περιορίζουν την χωρητικότητα του στομάχου και στην δεύτερη αυτές που δημιουργούν δυσαπορρόφηση ή συνδυασμό και των δύο.
Στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις ανήκουν:
α) η κάθετη γαστροπλαστική,
β) ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος και
γ) η sleeve γαστρεκτομή που αποτελεί ίσως την πιο ιδανική λύση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σήμερα.
Στις επεμβάσεις που δημιουργούν δυσαπορρόφηση ανήκουν
α) τα διαφόρων ειδών γαστρικά by-pass και
β) οι χολοπαγκρεατικές παρακάμψεις.
Μια ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί ο γαστρικός βηματοδότης (κάτι ανάλογο με τον καρδιακό βηματοδότη), που όμως ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.
Κοντά σε όλη την οικογένεια