Αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μέσω γαστρικής παράκαμψης ή διατροφής: Πρόσφατα στοιχεία
Η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass) αποτελεί μια διαδεδομένη μέθοδο απώλειας βάρους και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με υποσχόμενα αποτελέσματα και στην εξάλειψη του Σακχαρώδη Διαβήτη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η ωφέλιμη δράση της γαστρικής παράκαμψης στο διαβήτη τύπου 2 (ΔΤ2) οφείλεται στην απώλεια βάρους.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι η εφαρμογή ειδικού προγράμματος διατροφής για απώλεια βάρους, είχε την ίδια αποτελεσματικότητα ως προς την ομοιόσταση της γλυκόζης σε σχέση με την επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 22 ασθενείς με παχυσαρκία και ΔΤ2, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 11 ατόμων, όπου η μία έλαβε ειδικό πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους και η άλλη υποβλήθηκε σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.
Έπειτα από σημαντική μείωση βάρους, παρατηρήθηκε βελτίωση στους μεταβολικούς δείκτες ομοιόστασης της γλυκόζης και στις δύο ομάδες χωρίς σημαντικές διαφορές υποδεικνύοντας ότι η βελτίωση οφείλεται στην απώλεια βάρους.
Οι μετρούμενοι δείκτες περιλαμβάνουν τη σωματική σύσταση, την ινσουλινο-ευαισθησία στο ήπαρ, τους μύες και το λιπώδη ιστό, την καταγραφή γλυκόζης 24ώρου, τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και το προφίλ των ελεύθερων λιπαρών οξέων.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματα αυτά οφείλονται στη βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων, καθώς και των επιπέδων γλυκόζης 24ώρου σε όλα τα υπό εξέταση όργανα, σε συνδυασμό με τη μείωση πρόσληψης υδατανθράκων και ενέργειας.
Η μόνη παρατηρούμενη διαφορά ήταν ότι η απώλεια βάρους στην ομάδα της επέμβασης συσχετιζόταν με πιο απότομες αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης μετά τα γεύματα σε σχέση με την ομάδα της διατροφής.
Συνολικά, όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα μεταβολικά οφέλη της γαστρικής παράκαμψης οφείλονται στην απώλεια βάρους η οποία μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της διατροφής, αν και η επέμβαση θεωρείται πιο αποτελεσματική για μακροχρόνια επίτευξη μείωσης του βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς με ΔΤ2.
Συμπέρασμα:
Η απώλεια βάρους μέσω εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής ή γαστρικής παράκαμψης έχει ίδια ωφέλιμη δράση στους μεταβολικούς δείκτες ομοιόστασης της γλυκόζης και αντίστασης στην ινσουλίνη σε άτομα με ΔΤ2.
Πηγές: New England Journal of Medicine, Metabolomic Medicine, Ψυρρόπουλος Δ.